Kanser Tedavisi

Kanser Tedavisi


Kanser maalesef günümüzde en yaygın görülen hastalıklardan birisidir. Hücrelerin normal dışı şekilde gelişmeleri ile ortaya çıkmaktadır. Normal dışı gelişme gösteren bu hücreler birikerek tümörleri oluşturmaktadır. Tümörlerde insan sağlığını tehlikeye atmaktadır. Maalesef ucu ölüme varan sorunlara yol açmaktadır.

 

Kanser Türleri

Kanserler görüldüğü organa göre isimlendirilmektedir. Bağırsak kanseri, ağız bölgesi kanserleri, deri kanseri, tiroit kanseri, beyin tümörleri, rahim kanseri, akciğer kanser, kemik tümörleri, mide kanseri, rahim ağzı kanseri, meme kanseri, gırtlak kanseri ve benzer türleri bulunmaktadır. Bunlardan en sık karşılaşılanları ve bunların tedavi yöntemleri;

 

Bağırsak Kanseri

Her yıl milyonlarca insanın yakalandığı kanser türlerinden birisidir. Alkol tüketimi, sigara tüketimi ve hareketsiz bir yaşam en bütün sebepleri arasındadır. Bağırsak kanseri tanısı için kolonoskopi veya biyopsi işlemleri uygulanmaktadır. İlk tanıdan sonra MR veya ultrason gibi cihazlar ile ayrıntılı gözlemler yapılmaktadır.

 

Bağırsak Kanseri Tedavisi

Bağırsak kanseri tedavisinde hastalığın hangi evrede olduğuna göre farklı uygulamalar yapılabilmektedir. Kanser tedavisinde eğer hastalık ileri boyutlara ulaştıysa en çok uygulanan yöntem bağırsağın bir kısmının alınması olmaktadır. Kanserli hücrelerin yayılım gösterdiği kısımlar alınır.

 

Ağız Bölgesi Kanserleri

Ağız bölgesi kanserinin de en büyük etmeni maalesef alkol ve sigara tüketimi olmaktadır. Ağız bölgesi kanserlerinin erkenden teşhis edilebilmesi için düzenli diş kontrolü yaptırılması önemlidir. Ağız kanserinin en büyük belirtileri ağız içerisinde geçmeyen yaralar çıkması, sebepsiz diş kayıplarının yaşanması, yutma güçlüğünün yaşanması olarak sıralanabilir. Ağız bölgesi kanser teşhisi parça alınması ve doktorun gözle muayenesi sonucunda yapılmaktadır.

 

Ağız Bölgesi Kanseri Tedavisi

Bu kanser türünün tedavisinde de farklı yöntemler kullanılabilmektedir. Cerrahi operasyon ile tümörün alınması, kemoterapi uygulanması veya radyoterapi uygulanması bu yöntemler arasında yer almaktadır.

 

Beyin Tümörleri

Beyinde düzensiz olarak çoğalan hücreler beyin tümörü olarak adlandırılmaktadır. Beyin tümörünün tam olarak neden olduğu henüz bilinmemektedir. Bunun yanında yaş, genetik faktörler ve çevresel koşullar tümörlerin oluşmasında en büyük etmenlerdir. Beyin tümörünün en büyük belirtileri baş ağrısı, bulanık görme, bayılma, dengenin kaybolması ve unutkanlığın başlamasıdır. Beyin tümörünün teşhisi günümüzde biyopsi, MR ve tomografi gibi yöntemler kullanılmaktadır.

 

Beyin Tümörü Tedavisi

Birçok kanser türünde olduğu gibi beyin tümöründe de cerrahi yöntem, kemoterapi ve radyoterapi kullanılmaktadır. Cerrahi yöntem ile tümörlü alanın alınması sağlanabilmektedir. Özellikle iyi huylu tümörlerde cerrahi yöntem sıklıkla tercih edilmektedir.

 

Meme Kanseri

Özellikle kadınlarda görülen bir kanser türüdür. Meme kanseri ile karşılaşılma oranı da yüksektir. Bu noktada düzenli olarak kontrol edilmesi önemlidir. Meme kanseri özellikle menopoz döneminde sıklıkla görülmektedir. Bunun yanında ilk doğumunu 30 yaşından sonra yapmak, sigara ve tütün kullanmak ve genetik etmenlerde meme kanserinde rol oynamaktadır. Özellikle memenizde elinizle hissettiğiniz bir sertlik varsa mutlaka doktorunuza başvurmalısınız. Düzenli kontrolleri de aksatmamalısınız.

 

Meme Kanseri Tedavisi

Meme kanseri tedavisinde farklı yöntemler kullanılabilmektedir. Diğer kanser türlerinde olduğu gibi radyoterapi bu yöntemlerden birisi oluyor. Bunun yanında en sık karşılaştığımız tedavi yöntemlerinden birisi memenin alınması oluyor. Alınma türüne göre ileride silikon ile meme dolgusu yapılabiliyor.

 

Mide Kanseri

En çok karşılaşılan kanser türlerinden birisi de mide kanseri olmaktadır. Sağlıksız beslenmek, sigara ve alkol tüketmek en büyük nedenleri arasında bulunmaktadır. Bunun yanında ambalajlı gıdaların içerisinde yer alan koruyucular da bu kanser türüne neden olan etmenler arasındadır. Mide kanserinin belirtileri aşırı kilo kaybı, yutmada güçlük yaşanması, erken doyma hissi ve iştahsızlık olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle uzun süredir geçmeyen bu belirtileriniz varsa doktorunuza başvurmanız iyi olacaktır.

 

Mide Kanseri Tedavisi

Mide kanseri tedavisinde cerrahi yöntemler ve kemoterapi sıklıkla kullanılmaktadır. Radyoterapi ise mide kanserinde çok sık tercih edilmemektedir. Bazı durumlarda kanserli bölgenin küçültülmesi için kullanılmaktadır.

 

Akciğer Kanseri

En çok karşılaşılan kanser türlerinden birisi de akciğer kanseridir. Akciğer kanserinin en büyük sebepleri arasında tabii ki sigara kullanımı yer almaktadır. Bunun yanında bazı meslek gruplarında da akciğer kanserinin görülme ihtimali yüksektir. Özellikle kirli ortamlarda çalışan kişilerde bu oran yükselmektedir. Akciğer kanserinin belirtileri arasında geçmeyen ve artan öksürük, nefes darlığı yaşanması, göğüs ağrısının olması gibi etmenler bulunmaktadır. Bunun yanında bazı hastalarda göz kapağının düşmesi ve parmakların şişmesi gibi belirtiler de görülmektedir.

 

Akciğer Kanseri Tedavisi

Akciğer kanserinin tedavisi de diğer kanser türlerine benzemektedir. Bu bağlamda cerrahi yöntem veya kemoterapi sıklıkla kullanılmaktadır. Bunun yanında teknolojinin gelişmesi ile hayatımıza girmiş ve son zamanlarda sıklıkla kullanılan immünoterapi yöntemi de kullanılabilmektedir.

 

Rahim ve Rahim Ağzı Kanseri

Rahim ağzı (ya da bilimsel adı ile serviks) rahmin ağzında yer alan kanser türüdür. Her yıl 500.000’den azla kadını etkilemektedir. Kadınlarda en çok görülen kanser türlerinden birisidir. Bu kanserin oluşmasında da genel sigara kullanımı, düzensiz beslenme gibi nedenler yer almaktadır. Bunların yanında HPV virüsü, 20 yaşından önce veya 3 doğumdan fazla doğum yapılması gibi sebeplerin de rahim ağzı kanserinde etkisi olduğu düşünülmektedir.

Rahim kanseri ise rahimde görülen kanser türüdür. Özellikle menopoz döneminde ortaya çıkmaktadır. İç gebe kalınmaması, adetin 12 yaşından önce başlaması, geç menopoza girilmesi rahim kanseri ihtimalini artırmaktadır.

 

Rahim ve Rahim Ağzı Kanseri Tedavisi

Rahim ağzı kanseri tedavisinde diğer yöntemlerden farklı olarak kriyoterapi, Lazer tedavisi ve konizasyon yöntemi kullanılmaktadır. Rahim kanserinin tedavisinde ise radyoterapi, kemoterapi ve rahmin alınması gibi yöntemler kullanılmaktadır. Bunun yanında kanserin yayılmasını engellemek için yüksek dozda progesteron verilerek hormon tedavisi de yapılabilmektedir.

 

Kanser Tedavisi Yöntemleri

Günümüzde kanser tedavisinde birçok yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemler arasında cerrahi yöntemler, kemoterapi, radyoterapi, kriyoterapi en çok bilinenlerdir. Bunun yanında farklı kanserlerde farklı yöntemlerin kullanılması da mümkündür.

 

Cerrahi Yöntemler

Kanser tedavisinde en sık başvurulan yöntem cerrahi yöntemlerdir. Kanserli hücrenin vücuttan alınması ile yapılır. Kanser yayılmış olan bölge alınır. Bu yöntem kanserin yayılmasının engellenmesinde, kanserin küçültülmesinde veya kanserin tamamen iyileştirilmesinde kullanılabilmektedir. Kanser hastalarında ilk başvurulan yöntem cerrahi yöntem olmaktadır.

 

Kemoterapi

Kemoterapi yöntemi de kanser tedavisinde en sık kullanılan yöntemlerdendir. Bu yöntemde kanserli hücrenin ilaçlar ile iyileştirilmesi amaçlanır. Sadece tümörün iyileştirilmesi için değil yayılmasını önlemek ve boyutunu küçültmek için de bu yöntem kullanılmaktadır. Kanserin türüne ve bulunduğunuz evreye göre farklı kemoterapi ilaçları sizlere uygulanabilir. İlaçlar genellikle hastane ortamında kan yolu ile verilmektedir.

 

Kemoterapi Yan Etkileri

Kemoterapi alan hastalarda en sık karşılaşılan yan etkiler mide bulantısı, kusma, ishal, kullanılan ilaca bağlı olarak saçlarda dökülme, özellikle ilacın alındığı zamanlarda iştah kaybı, yorgunluk ve ağız yaraları yer almaktadır. Özellikle ilaç uygulandıktan sonra hastanın yorulmaması gerekir. Hasta kendini halsiz hissedebilir.

 

Kemoterapi Alan Hastaların Dikkat Etmesi Gerekenler

Kemoterapi alan hastalar hayatlarına şekil vermeli ve birçok noktaya dikkat etmelidir. Dikkat edilmesi gereken unsurlar arasında;

  • Düzenli bir beslenme uygulanmalıdır. Doktorunuzun vereceği diyet listesine uyulmalıdır.
  • Özellikle ilaçların alınması sonrasında dinlenilmelidir. Kemoterapi kas ve eklem ağrıları yapabilmektedir.
  • Bol bol sıvı tüketilmelidir.
  • Tıraş ve tırnak kesme gibi işlemler çok dikkatli yapılmalıdır. Vücutta kesik oluşturmamaya özen gösterilmelidir. Bir kanama olması durumunda kanama zor duracaktır.
  • Kemoterapi gören hastalar çevreleri ile iletişimi azaltmalı, kalabalık ortamlardan mümkün olduğunda uzak olmalıdır.

 

Radyoterapi

Radyoterapi yine kanser hastalarında sıklıkla uygulanan bir yöntemdir. Radyoterapi radyasyonun özel cihazlar ile hastalıklı hücreye yönlendirilmesidir. Vücuda verilen X ışınları hasarlı dokuya kadar ulaşacak ve buradaki kanserli hücreleri yok edecektir. Radyoterapi gerek hastalığın temel tedavi yöntemi olarak gerekse de cerrahi yöntem veya kemoterapi ile uygulanabilir.

 

Radyoterapi Yan Etkileri

Radyoterapinin de yan etkileri bulunmaktadır. Kemoterapiye benzer olarak halsizlik, yorgunluk, bulantı, iştah kaybı, saç dökülmesi, cilt ve ağızda kuruluk, cinsel bozukluk veya (çok sık rastlanmamakla birlikte) kısırlık gibi yan etkileri bulunmaktadır. Bunun yanında gözde kuruluk ve idrar yaparken zorlanma da görülebilmektedir.