Ağız ve Diş Sağlığı

Ağız ve Diş Sağlığı


Ağız ve diş sağlığı günümüzde en önemli sağlık konularından birisi olmaktadır. Ağız ve diş sağlığımızın korunması da sağlığı bozulduktan sonra muayenesi de önemlidir. Ağız ve diş sağlığı başta sindiirm sistemi olmak üzere bir çok sistemimizi de etkilemektedir. Yine aynı şekilde kalp ve böbrek rahatsızlıklarına da yol açmaktadır. 

 

Ağız ve Diş Sağlığı Nasıl Sağlanır?

Ağız ve diş sağlığını korumak için düzenli olarak bakım yapmak önemlidir. Dişlerimizi düzenli olarak fırçalamak, ağız bakım suları kullanmak ve diş ipleri kullanmak bu noktada yapılabilecek temel bakım unsurlarındandır. Bunun yanında ağız ve diş sağlığımızı sağlamak için yapmamız gerekenler de bulunur.

 

Ağız ve Diş Sağlığı İçin Dikkat Etmemiz Gerekenler

Ağız ve diş sağlığımız için dikkat etmemiz gereken noktalar bulunmaktadır. Bunlarına arasında;

  • Kahve, çay ve asitli içeceklerin tüketimi azaltılmalıdır. Bu tür içecekleri içtiğimizde mutlaka dişlerimiz temizlenmelidir.
  • Dişimiz doğru şekilde fırçalanmalıdır. Yanlış bir fırçalama size faydadan çok zarar getirecektir. Bu noktada her gün en az iki defa, en az iki dakika olacak şekilde ve doğru teknikler ile fırçalanmalıdır.
  • Sigara tüketiminden uzak durulmalıdır. Sigara birçok alanda sağlığımızı etkilediği gibi ağız ve diş sağlığımızı da etkilemektedir.
  • Diş fırçalaması tek başına yeterli olamamaktadır. Bu noktada mutlaka diş ipi de kullanılmalıdır.
  • Bol bol su içmek, düzenli meyve ve sebze tüketmek de bu anlamda ağız sağlığımızı korumak için önemlidir.

 

Diş Fırçalama

Dişlerimizi günde iki defa ve en az iki dakika boyunca fırçalamamız gerektiğini hepimiz bilmekteyiz. Çoğumuz da bu öneriyi uygulamaya çalışmaktayız. Fakat bu noktada doğru şekilde dişimizi fırçalamak da önemlidir. Yanlış bir diş fırçalaması başta diş etlerimiz olmak üzere birçok alana zarar verecektir. Bu noktada dişlerimizi fırçalarken;

  • Diş fırçamızı ağzımız ile 45 derece açı yapacak şekilde tutmalıyız. Dişimizi fırçalarken çok sert bastırmamalıyız.
  • Dişimizi fırçalarken özellikle diş etlerimize fırçamızı fazla sert sürmemeliyiz. Elektronik bir diş fırçası kullanıyorsak onda da fazla baskı uygulamamaya dikkat etmeliyiz. Diş etlerimizi hiç fırçalamadan da yıkama işlemini bitirmemeliyiz. Bu noktada diş etlerimizi yumuşak bir şekilde yıkamalıyız.
  • Diş macununu küçük miktarlarda kullanmalıyız. Çok fazla diş macununun da zararlı olduğunu unutmamalıyız.
  • Özellikle 20’lik dişlerimizi de fırçalamalıyız. Onlar en arkada kaldığı için fırçanın onlara yetiştiğinden ve onları da yıkadığından emin olmalıyız.
  • Ortalama iki dakika diş fırçalamayız. Diş fırçalama işlemini çok fazla uzatmak da zararlıdır.

Diş İpi Kullanımı

Diş ipi kullanımı da ağız ve diş sağlığımız noktasında en önemli unsurlardandır. Diş fırçasının ulaşamadığı yerlerin temizlenmesi için diş ipinin de düzenli olarak kullanılması gerekir. Diş ipi kullanırken ipi dişinizin arasına doğru şekilde geçirmeli ve bir C harfi oluşturacak şekilde dişlerinizin arasında dolaştırmalısınız. Diş ipini diş etlerinize fazla yaklaştırmamalısınız. Diş etlerinizi kesebilir ve kanatabilir.

Diş ipini doğru bir şekilde ve düzenli olarak kullanmak diş çürüklerini önleyecek ve diş eti rahatsızlıklarınızı da en aza indirecektir. Bu noktada korunma yöntemlerinden birisi olarak diş ipi kullanımı da büyük bir yer tutmaktadır.

 

Ağız Bakım Suları

Ağız bakım suları bu noktada insanları en çok kuşkuya düşüren maddelerden olmaktadır. Düzgün bir şekilde diş fırçalaması yapıldığında ve diş ipi kullanıldığından ağız bakım sularına gerek duyulmamaktadır. Özellikle uzun süreli ağız bakım suyu kullanımı zararlı olabilmektedir. Bu noktada ağız bakım sularının içeriği ve kullanım sıklığınız büyük bir önem taşımaktadır.

Ağız bakım suları her ne kadar fırçanın ulaşamadığı yerlere ulaşarak daha derinlemesine bir temizlik sağlasa da özellikle içerikleri nedeni ile diş etlerine zarar da vermektedir. Bu noktada kullanılırken dikkatli olunması gerekir. Uzun süre kullanmamak sağlığınız açısından faydalı olacaktır.

 

Sağlıklı Beslenme:

Her alanda olduğu gibi tabii ki bu alanda da beslenme düzenimiz büyük bir önem taşımaktadır. Diş sağlığımızı korumak için meyve, sebze, süt ve süt ürünleri, maydanoz, balık ve kuruyemiş yemek önerilir. Bu tür besinlerin içerisindeki maddeler ağız ve diş sağlığımız için yararlıdır. Bu noktada çok daha güçlü dişlere ve diş etlerine sahip olmamızı sağlar.

 

Ağız ve Diş Rahatsızlıkları

Ağız ve diş sağlığımızı bozan birçok rahatsızlık bulunmaktadır. Bu rahatsızlıklar günlük hayatımızı fazlaca etkilemektedir. Bunların bir kısmı hastalarca önemsenmezken birçok sağlık problemine işaret olabilmektedir. Bu noktada ağız ve diş sağlığımız ile ilgili tüm belirtilere önem göstermemiz gerekir. Diş ağrısı, diş eti kanaması, periodontitis, diş etlerinde iltihaplanma en çok görülen rahatsızlıklar arasında bulunmaktadır.

 

Diş Ağrısı

Diş ağrısının birçok sebebi olabilmektedir. Bu noktada özellikle birkaç günden uzun süren bir ağrınız varsa mutlaka doktorunuza görünmeniz gerekir. Diş ağrısı birçok sorunun işareti olabilmektedir. İnsanların yaşamını da ciddi şekilde etkileyen unsurlardan birisidir. Bu noktada zamanında muayene edilmesi önemlidir. Diş ağrısının nedenleri arasında;

  • Dişlerimizde oluşan çürükler, kırıklar veya çatlaklar,
  • Diş dolgumuz varsa dolgumuzda meydana gelen bir hasar veya dolgunun çıkması,
  • Yirmilik dişlerin çıkmaya başlaması,
  • Diş eti enfeksiyonları ve iltihapları bulunmaktadır.

Bu anlamda diş ağrısı basite alınmaması gereken bir belirtidir. Mutlaka diş ağrınız olduğunda doktorunuza görünmeniz gerekir. Ağız ve diş sağlığı için erken müdahale de önemlidir. Bir dişinizi çekilmeden kurtarmak için sorun önceden tespit edilmeli ve gerekli önlemler alınmalıdır.

 

Diş Eti İltihabı

Ağız ve diş sağlığımız konusunda en sık karşılaştığımız sorunlardan birisi de diş eti iltihabı olmaktadır. Aynı diş ağrısı gibi bu sorun da birçok hastalığın ve sorunun habercisi olabilmektedir. Bu noktada mutlaka doktorumuza başvurmamız ve gerekli tetkikleri yaptırmamız gerekir. İleride daha büyük bir sağlık problemi ile karşılaşmamak için bu önemlidir. Bu noktada diş eti iltihabının başlıca sebepleri arasında;

  • Sigara, tütün ve alkolün sık sık kullanılması,
  • Ağız sağlığına dikkat edilmemesi, ağzımıza farklı nesneleri alınması,
  • Şeker hastalığına sahip olmanız,
  • Bazı ilaçların kullanılması,
  • Gebelik bulunmaktadır.

Bu noktada sorunun temel sebebinin tespit edilmesi ve çözülmesi önemlidir. Bu sorun dikkate alınmazsa ileride çok daha büyük problemlere neden olabilir. Git gide artan ağrılar, dişlerinize zarar gelmesi ve dişlerinizin sallanması görülebilecek problemler arasında bulunmaktadır.

 

Periodontitis

Periodontitis de ağız ve diş sağlığı konusunda en çok karşılaşılan hasatlıklardan birisi olmaktadır. Bu da hastalık da iltihap kökenli hastalıklardan birisidir. Dişin çevresini saran ve onu destekleyen dokuların iltihaplanması sonucunda görülmektedir. Kişinin hayatını olumsuz olarak etkileyen hastalıklardan birisidir. Belirtileri arasında;

  • Diş etinizde kızarıklık olması,
  • Dişlerinizi fırçalarken veya diş ipi kullanırken sık sık kanaması,
  • Dişlerinizin sallanmaya başlaması,
  • Diş etlerinizde çekilme görülmesi yer almaktadır.

Sizde de bu tür belirtiler varsa doktorunuza görünmeniz iyi olacaktır. Bu hastalığın en büyük nedeni ise doğru ağız ve diş bakımının yapılmamasıdır. Yukarıda da belirtiğimiz gibi bu noktada günde en az iki kere dişimizi fırçalamak, diş ipini düzgün olarak kullanmak önemlidir.

 

 

Diş Etlerinde Kanama

Diş eti kanaması da en çok görülen sorunlardan olmaktadır. Diş etlerimizdeki kanamanın bir çok nedeni olabilir. İltihap oluşması, dişlerimizde yer alan bir çürük veya ağız bakımımız sırasında yanlış bir uygulama diş etlerimizin kanamasına neden olabilmektedir.